Орбан проговори след скандала със запалянковското шалче, с което вбеси Украйна и Румъния

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова да не се смесват футболът и политиката и да не се правят опити в появата му със запалянковско шалче с картата на „Велика Унгария“ да се търсят каквито и да било великодържавни символи.

 

 

Той коментира по този начин претенциите на Румъния и Украйна, които видяха в действията му посегателство върху държавния им суверенитет, предаде ТАСС.

„Футболът не е политика. Нека не търсим нещо, което го няма. Националният отбор на Унгария е отборът на всеки унгарец, където и да живее той“, написа Орбан на Фейсбук страницата си.

 

 

В неделя след мач на националния отбор на Унгария той се снима с полузащитника Балаж Джуджак, който изигра последната си среща за родината си. На врата на премиера имаше шалче с цветовете на държавното знаме с изображение на Унгария в границите ѝ до 1918 г., когато в състава ѝ влизат земи, отишли по силата на Трианонския договор при съседните страни и влизащи в територията на съвременните държави Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Хърватия и Украйна.

 

 

 

Появата в социалните мрежи на снимката на Орбан с шалчето с картата на „Велика Унгария“ предизвика недоволството на Киев и Букурещ. Вчера румънското външно министерство изрази „категоричното си неодобрение“ по този въпрос, а днес украинското външно министерство извика унгарския посланик.

Източник: БТА