Човекът, който изведе България в Космоса

Роден през 1940 година в Ловеч, той е български офицер, достигнал до чин генерал-лейтенант.

На 1 март 1978 г. Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата “Интеркосмос”. Обучава се в Център за подготовка на космонавти “Юрий Гагарин”, като на 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб “Союз-33”, с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

 

Вижте интересни факти за първия български космонавт:

Любовта му към небето е още като дете. Като ученик се занимава с парашутизъм, а по-късно завършва Средно смесено училище “Тодор Кирков” – Ловеч. Завършва Военното училище в Долна Митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Първият български космонавт прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута. Георги Иванов влиза в политиката в началото на демокрацията.

 

Избран е за народен представител в Седмото велико народно събрание (1990-1991). Георги Иванов е написал и две книги, разбира се, свързани с неговата професия. Автор е на книгите „Полети“ (1981) и „Време за полети“ (1987). Има две деца – син и дъщеря. След полета му в Космоса получава редица ордени. Той е обявен за “Герой на Народна република България” и награден с орден “Георги Димитров”, а освен това получава и звание “Герой на Съветския съюз” и получава орден “Ленин”. През 2004 година получава орден “Стара планина“ I ст. с мечове

 

Източник: senzacia-bg