Потресаващи СНИМКИ показват разрушени домове от бедствието в Карловско. 375 лв. ще помогнат ли?

Погледете снимките и кажете честно – 375 лева ще стигнат ли за нещо?

Много къщи са наводнени в Карловско, където беше обявено бедствено положение заради порой. В много от имотите ситуацията е меко казано потресаваща, а хората цяла нощ са чистили кал от домовете си… и сега продължават да чистят, и утре ще чистят.

Много от пострадалите изкараха безсънна нощ, вероятно и тази ще е такава. Хората почистват домовете си, потънали в кал, вода, мръсотия и изхвърлят покъщнина и вече повредени електроуреди. И тук идва въпросът – как семействата ще се върнат към нормалния си начин на живот при положение, че на някои къщите им са срутени, а на други обляни с кал.

Ваня Антонова от село Каравелово, откъдето по последна информация 36 души са били евакуирани през изминалата нощ, сподели в мрежата ужасяващи снимки, които показват в какво положение е семейното гнездо. “Нашият дом. За това ще ни помогне държавата със 375 лв.”, добави тя към публикацията си.

Виждаме и от кадрите – паднали огради, дворът, както и стаите в къщата – пълни с кал и какви ли още не фрапиращи поражения.

Днес стана ясно, че от Агенцията за социално подпомагане са в готовност за оказване на подкрепа на пострадалите хора от проливните дъждове в селищата, намиращи се западно от град Карлово, в които е обявено частично бедствено положение – с. Богдан, с. Столетово, с. Каравелово, с. Московец, гр. Клисура, с. Розино, с. Слатина и с. Христо Даново. Служители от дирекция „Социално подпомагане“- Карлово са във връзка с екипа на Кризисния щаб към община Карлово.

Създадена е организация и ще бъде оказано съдействие при подаване на заявления за еднократна помощ, отпускана по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за посрещане на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, в максимален размер 375 лева.

През почивните дни дежурни служители в дирекция „Социално подпомагане“-Карлово приемат обаждания и консултират гражданите и ангажираните институции на служебни телефони.

Ние се питаме – по какъв начин тази еднократна помощ, и то в максимален размер, ще помогне на пострадалите семейства? Питаме си и най-вероятно отговор няма да получим. Довар ли ще вдигнат пострадали с 375 лева, нови домакински уреди ли ще си закупят, сметките ли ще си платят…

Обидно и срамно е, господа управляващи!

Видяхте снимките, нали? Вие кажете – 375 лева ще помогнат ли?

Водата в Трилистник е нахлула дори и във високите части на селото. От община Марица съобщиха, че търсят помощ от всички институции, които могат да помогнат в бедствието.

“Опасявам се водата да не стигне до Рогош. Правим всичко, за да осигурим безопасността на населението”, заяви кметът на община Марица Димитър Иванов пред GlasNews.bg.

Над една трета от къщите вече са опразнени и хората са се евакуирали.

Земеделци, които излизали на полето рано сутринта, са видели как по река Стряма идва приливна вълна. Тя залива обработваеми земи и около една трета от къщите в селото. Има евакуирани хора, тъй като в някои къщи е имало метър и половина вода. Голяма част от земеделските площи също са наводнени. На някои улици водният стълб достига 100 сантиметра.

Някои плачеха, като една възрастна жена, че в бързината да се спаси, не е успяла да си вземе апарата, с помощта на който диша

“Като на война”, описа гледката известният фермер Красимир Кумчев.

Хората, които се изселиха, са  намерили подслон при роднини в Пловдив и околните села. Някои в бързината са забравили важни вещи и документи, но се надяват да се върнат скоро.

Според Кумчев най-вероятно наводнението е станало от скъсана дига с дължина от 50 метра по река Стряма в района на село Калековец. Това той е установил, облитайки с хеликоптер мястото на бедствието. Наводнени са и много земеделски земи, както и част от магистрала “Тракия”.

Драматичните часове за Трилистник дойдоха малко по-късно след наводненията около карловските села. Кумчев не спести критики към държавните институции. “Цари безхаберие. За пръв път тази година “Напоителни системи” не почистиха съоръженията си”, каза той. По-късно публикува как багер запълва дигата. “Само не си мислете, че това е техника на “Напоителни системи”. Сами организираме, наемаме техника, плащаме, молим се!”, обясни фермерът.