Орбан обяви Зеленски за враг на Унгария

След като Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“ запазиха квалифицирано мнозинство, с което разполагат от 2010 година, на парламентарните избори в Унгария в неделя, премиерът не пропусна да се заяде с ръководството на Европейския съюз и някои от големите държави в блока, пише брюкселският портал Euractiv.

 

 

С 98,96% от гласовете, преброени в понеделник сутринта, Фидес трябва да спечели 135 от 199 места в националното събрание, което е с две повече от победата му през 2018 г.

 

 

“Спечелихме толкова голяма победа, че може да се види от Луната, но със сигурност от Брюксел!” – заяви Орбан пред привържениците си в победната си реч в неделя вечерта.

 

 

При висока избирателна активност (69,54%), макар и под историческия рекорд от предишните парламентарни избори (70,22%), обединената шестпартийна опозиция, включваща социалисти, социалдемократи, зелени, либерали и консерватори, получи 35,04% от гласувания в национални листи.

 

 

Заявявайки, че победата ще бъде запомняща се, „защото трябваше да се борим с най-могъщи сили“, Орбан изброи левицата, бюрократите в Брюксел, империята на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, международните масови медии и „в крайна сметка дори украинския президент” като врагове на Унгария.

 

 

 

Войната на Русия в Украйна се превърна във фокусна точка на кампанията, като опозицията наблегна на тесните връзки на Орбан с руския президент Владимир Путин, докато управляващата партия обвини опонентите си, че имат намерението да вкарат Унгария във война.

 

 

„Специални благодарности на тези, които днес са унгарци в Закарпатието. Нашето послание е да не се страхуваме, да се държим, родината е с вас“, поздрави Орбан унгарското етническо малцинство в Украйна, оценено на 130 хиляди души преди войната.

 

 

 

Унгарският премиер благодари на европейските си партньори и подчерта, че победата му изпраща послание към Европа, че политиката на неговата партия „не е миналото, това е бъдещето. Това ще бъде нашето общо европейско бъдеще”.

 

 

Междувременно правителството не успя да постигне необходимия брой валидни гласове в това, което нарече референдум за „закрила на детето“, за който се смята, че е насочен към ЛГБТКИ общността, проведен едновременно с изборите.

 

Еурактив

ЛУПА БГ