Стилиян Петров направи покъртителна изповед

Бившият капитан на националния ни отбор Стилиян Петров говори за трудните моменти покрай битката си с левкемията, които са го накарали да преосмисли много неща. 41-годишният Стан вече е част от проекта “Player4Player”, който има за цел да помага на приключващите кариерата си футболисти по-лесно да свикнат с промяната.

“Заболяването ми (б.р. – през 2012 г.) дойде от нищото”, споделя бившият капитан на България и Астън Вила в откровено интервю за “Индипендънт”.

“Отне ми всичките мечти. Всичко, което бях планирал и за което мечтаех, изчезна за секунда. Трябваше да оставя всичко друго настрана и да се боря за живота си. Осъзнах, че няма значение какво си постигнал като футболист. Хората вече ме знаеха само заради болестта ми. Тогава обаче не осъзнавах, че всички биват забравени. Мислим, че след като всяка седмица ни плащат и парите не спират да “капят”, всичко е чудесно. Но когато на 35 или 36 г. се откажем, забравяме, че ни остават още 35-40 години, през които да поддържаме стандарт на живот. Когато вече няма смисъл от нас като футболисти, трябва да намерим нов смисъл в живота си. А намирането на такъв може да отнеме дълго време”, добавя Стенли.

Докато учеше за поредния треньорски сертификат от УЕФА, Петров беше в курс с редица бивши футболисти, сред които Емил Хески и Гайска Мендиета. Те заедно решили да се заемат с проекта “Player4Player”, за да подпомогнат други хора в тяхното положение.

“Винаги говорим, че футболът сближава хората. Но сега все повече осъзнаваш, че в действителност играта разделя хората. Футболът трябва да обединява, хората да работят заедно. Вижте проекта “Project Big Picture”, вижте идеята за новата Европейска лига. Хората искат да управляват, не искат повече да работят заедно с другите. Те не искат да създадат индустрия, в която всички да са силни”, коментира Стенли.

“Когато имаш предизвикателства като човек, ставаш по-мъдър. Започваш да гледаш на света от по-различна перспектива. Това е като пъзел – сглобяваш го и се надяваш да намериш точните отговори. Когато си активен футболист, имаш някаква самоличност, но когато се откажеш, трябва да си изградиш изцяло нова такава”, завършва българинът.

Източник: Блиц