Лекар от Германия съсипа Мангъров: Ставаш смешен

Български лекар, който през цялото време бе на първа линия в борбата с коронавирус в немска болница, съсипа в пост доц. Атанас Мангъров. Д-р Борис Таблов е твърд поддръжник на мерките.

:”Решавам със сутрешното си кафе да прегледам какво ново из мрежата и първото, на което попадам е поредното творение на доц. Мангъров”, пише лекарят .”След като го изчетох, това което ми се прииска е да изкрещя в лицето му – Човече, спри се. Вече дори не е смешно.

Накратко – протестите били прекрасно нещо в светлината на вируса, защото те ни помагали да приложим шведския модел в борбата с него. И още – вируса неминуемо щял да изчезне. Той не знаел кога, но нямало как да не стане… “Sancta Simplicitas (О, свещена простота!)“

Доц. Мангъров доволен от протестите – те са нашият шведски модел да се заразят повече хора Понеже и сред моите приятели има много негови поддръжници се чувствам длъжен да напиша следващите няколко реда.

В момента в България има два паралелни процеса, които усложняват обстановката по отношение на COVID-19. Протестите по площадите са прекрасна среда за неконтролируемо нарастване на броя на случаите, защото точно младите хора, които се събират там се вписват най-добре в профила на безсимптомните носители.

Знаем вече за суперпреносителите – хора заразяващи в пъти повече от очакваните 2-3 други т.е. наличието на няколко такива в събралото се множество могат да доведат до рязък взрив в следващите дни и седмици. Като добавим към това, че тези млади хора след това вероятно се срещат с по-възрастните си близки, е логично да се очаква, че това прави контрола върху разпространението на вируса невъзможен.

Тук искам да изкажа и личното си мнение – протестите за хората участващи в тях са най-важната кауза за тях в момента т.е. не може по никакъв начин да се очаква, че ще спрат да се борят за правата си само защото могат да се заразят. Така че е излишно да се очаква, че върху този процес някой може да упражни контрол в перспективата на вируса.

Направих си труда да сметна т.нар. ефективно репродуктивно число или с други думи казано броят на лицата, на които всеки носител предава вируса. За модел на изчислението използвах този на Робърт-Кох Институт в Германия. На база на данните от последните дни към днешна дата той е 0,98, което е добре. Смята се, че докато стойността му е под 1 държавата се справя.

Тенденцията му обаче е към прогресивно нарастване в сравнение с предходни периоди и ако тя се запази е много вероятно след още 10 дни да е преминал над 1, което ще създаде предпоставки за увеличаване в прогресия на позитивните.

Разбира се, че не всеки дал позитивен тест е болен, също така знаем, че много голяма част от хората ще прекарат леко заболяването. И въпреки всичко логично е да се очаква, че повече болни ще означава и повече тежки случаи. И тук идва вторият процес, за който споменах – състоянието на здравните заведения.

 

Вече казах, че лично за мен най-любопитното число, което наблюдавам всеки ден е броят на хоспитализираните и на интензивните случаи. И двете категории към момента се увеличават. Над 600 хоспитализирани към днешна дата, може да доведе до бърз ръст и на най-тежко болните в следващите дни. В същото време вече има редица сигнали, че болниците са на ръба, като най-големият проблем е човешкият фактор.

Като добавим към това и приближаващият месец август, който по традиция в България е отпускарски положението в следващите седмици определено може да излезе от контрол.

На база на всичко написано мога да заключа, че ако изобщо от началото на сагата с вируса в България някога е имало критичен период, налагащ създаване на щабове и вечерни брифинги на генерал Мутафчийски, то точно сега е този момент.

Що се отнася до налудничевите твърдения на неговият основен опонент по медиите, реалната оценка на случващото се сега дават останалите европейски страни, които една по една налагат рестрикции за българските граждани притеснени от случващото се в България. Сигурно техните епидемиолози също са купени от Бил Гейтс или нивото им на компетентност не отговоря на гениалността на нашият доцент.

И докато генерала предпочете да прекрати медийните си изяви за да не се нагнетява напрежение в обществото, Мангъров и сие са готови да хвърлят всички съчки в огъня. Само че народната мъдрост казва – покрай сухото гори и мокрото.

Апелът ми към всички разумни хора е – спазвайте препоръките, защото ситуацията лесно може да излезе от контрол. А към Мангъровци и Първановки – спрете се!”, написа лекарят от Германия.

Източник: Марица